Ono čo sa toho vkusu týka... možno nejde ani tak o ten vkus... ľudia najčastejšie hovoria, že čítajú pre to "že chcú uniknúť z tohto sveta do sveta fantázie a rozvíjať svoju predstavivosť" atď atď... no a málokto hľadí na to, čo je za príbehom, všíma si techniku autora, respektíve vie zdôvodniť, čo mu na tej knihe nesadlo, aj keď dej bol fajn. Skúsim zhrnúť to, čo vadilo mne.
Čo podľa mňa prvej knihe vážne chýba, je taká tá dejová pyramída - respektíve, pyramída tu je, ale nesmierne zdeformovaná. Úvod - chýba; vstupujeme rovno do zápletky (Zoey je označená, uchodí z domu, stretáva Nyx, prichádza do Školy noci, zoznamovanie s prostredím). Zauzlenie - zase chýba; a je tu vyvrcholenie, Aphroditin nevydarený rituál. Rozuzlenie (prichádza Neferet a menuje Zoey Dcérou temnoty) je, ale je odbavené na pár stranách. A to bola Označená prvá kniha za posledné dva roky, pri ktorej som si niečo také všímala, pretože to až kričí, ako veľmi je to nevyvážené. Pri neskorších knihách sa to našťastie vracia do normálu - po tejto stránke je ale Označená z celej série najamatérskejšia a najhoršia, ako keby napísaná len pre to, že upíri sú teraz IN, bez vlastných nápadov a horúcou ihlou.
Ďalšia vec sú archetypy postáv. Toto sa bohužiaľ nezmení počas celej série, a tých charakterovo vyčnievajúcich postáv je tak na prsty jednej ruky. Keď sa na to pozrieš takto, tak každý z hrdinov sa dá úplne povahovo opísať jednou-dvoma rozvitými vetami. Ten adoptívny otec je perfektný príklad, druhým je postava Aphrodite v prvej časti. Plochosť, plochosť, plochosť. Aphrodite, Stevie Rae, a v istom zmysle Zoey sú jediné tri postavy, ktoré si prešli akým takým vývojom (náhla zmena presvedčenia sa neráta).
Do tretice, štýl. Byť na mieste prvej autorky, nenechám si do toho nikoho skákať, a je mi jedno, či budem znieť staro. Robbie Coltrane, ktorý hrá vo filmoch o Harrym Potterovi Hagrida, raz v ktoromsi interview na margo JKR povedal, že napísala Harryho Pottera bez odkazov na výdobytky modernej techniky, a preto ho budú môcť ľudia čítať aj o 20 rokov, a stále im bude pripadať aktuálny. Ibaže, P.C. za výdatnej pomoci svojej devätnásťročnej dcéry nafasovala do tých kníh toľko odkazov na popkultúru, že to nie len že nebude aktuálne už o dva roky (čítala som v angličtine, kde prvý diel vyšiel v roku 2007, a môžem to len potvrdiť), ale naviac je to pre niekoho mimo oblasť príšerne otravné. Našťastie to už nie je nikde v takej koncentrácií, ako v prvom diele. Dávam to za vinu Kirstin. Štvrtý diel, Neskrotená (a tuším aj šiesty, Zvádzaná) je o tieto narážky úplne ochudobnený - scény krásne logicky naväzujú, všetci rozprávajú príjemne normálne, ten amatérizmus zázračne rapídne klesá... Preto sa nemôžem zbaviť pocitu, že napísať to
normálne by bolo oveľa lepšie. Ale ako vidíš, veľa ľudí tu si myslí, že ten Kirstinin pohľad knihu ozvláštňuje, a bez neho by to bolo nudné. A čo sa týka podobnosti s Harrym Potterom - ak si prejdeš moje príspevky, nájdeš niekde vo fóre o Twilighte môj názor, prečo ho to tak pripomína.
Ani neviem, prečo som v tej sérií pokračovala. Druhý diel prináša niečo ako detektívnu zápletku - v okolí Školy noci niekto vraždí ľudí tak, že im vysaje krv. Neoriginálne, ale v konečnom dôsledku je to len prvok na odštartovanie hlavného príbehu. Dej je usporiadanejší, odohrá sa niekoľko výborných a nečakaných zvratov, a začne tá zmienená hlavná dejová línia série, byť asi v štvrtej pätine. Označená je skôr len taký prológ, a tak ju aj beriem, pretože ako samostatné dielo by bola dosť mizerným kúskom. Ďalšie diely sú na tom už oveľa lepšie - ale ak máš problémy s prekúsaním sa touto, nemusíš ich ani skúšať, budeš si pri niektorých pasážach - ktoré na 100% písala Kirstin - trhať vlasy.
Samozrejme nemám predsudky ku tým, ktorým sa kniha nekriticky páčila, našli by sme X mojich obľúbených vecí, ktoré by sa nepáčili vám
...a také poznámky, ako nikdy nepísať, mám ja mimochodom urobené z Eldesta... prakticky som si spoznámkovala všetky pasáže, pri ktorých som mala pocit, že moje oči začnú každú chvíľu krvácať...
A pritom Eragona a spol. ako YA fantasy začiatočníkom doporučujem - ide mi len o tú techniku, ktorá mi je hrozne proti srsti.