Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

|
Anketa
Otázka: Kto si myslíte že dal viac do kníh?  (Hlasování ukončeno: 16. Únor 2011, 21:29:40)
P.C. - 1 (25%)
Kristin - 1 (25%)
Obe - 2 (50%)
Vymyslel im to niekto iný - 0 (0%)
Celkem hlasů: 4

Stran: 1 [2] 3 4 ... 11   Dolů
  Tisk  
Autor Téma: P.C. Castová a Kristin Castová  (Přečteno 10591 krát)
0 uživatelů a 3 Hostů prohlíží toto téma.
Luu
'We're all doomed'
4. ročník
*

Pohlaví: Ženské
0.00 lún

View Inventory
Send Money to Luu

378792104
Zobrazit profil WWW Email
« Odpověď #15 kdy: 20. Leden 2010, 17:26:51 »

Ono čo sa toho vkusu týka... možno nejde ani tak o ten vkus... ľudia najčastejšie hovoria, že čítajú pre to "že chcú uniknúť z tohto sveta do sveta fantázie a rozvíjať svoju predstavivosť" atď atď... no a málokto hľadí na to, čo je za príbehom, všíma si techniku autora, respektíve vie zdôvodniť, čo mu na tej knihe nesadlo, aj keď dej bol fajn. Skúsim zhrnúť to, čo vadilo mne.

Čo podľa mňa prvej knihe vážne chýba, je taká tá dejová pyramída - respektíve, pyramída tu je, ale nesmierne zdeformovaná. Úvod - chýba; vstupujeme rovno do zápletky (Zoey je označená, uchodí z domu, stretáva Nyx, prichádza do Školy noci, zoznamovanie s prostredím). Zauzlenie - zase chýba; a je tu vyvrcholenie, Aphroditin nevydarený rituál. Rozuzlenie (prichádza Neferet a menuje Zoey Dcérou temnoty) je, ale je odbavené na pár stranách. A to bola Označená prvá kniha za posledné dva roky, pri ktorej som si niečo také všímala, pretože to až kričí, ako veľmi je to nevyvážené. Pri neskorších knihách sa to našťastie vracia do normálu - po tejto stránke je ale Označená z celej série najamatérskejšia a najhoršia, ako keby napísaná len pre to, že upíri sú teraz IN, bez vlastných nápadov a horúcou ihlou.
Ďalšia vec sú archetypy postáv. Toto sa bohužiaľ nezmení počas celej série, a tých charakterovo vyčnievajúcich postáv je tak na prsty jednej ruky. Keď sa na to pozrieš takto, tak každý z hrdinov sa dá úplne povahovo opísať jednou-dvoma rozvitými vetami. Ten adoptívny otec je perfektný príklad, druhým je postava Aphrodite v prvej časti. Plochosť, plochosť, plochosť. Aphrodite, Stevie Rae, a v istom zmysle Zoey sú jediné tri postavy, ktoré si prešli akým takým vývojom (náhla zmena presvedčenia sa neráta).
Do tretice, štýl. Byť na mieste prvej autorky, nenechám si do toho nikoho skákať, a je mi jedno, či budem znieť staro. Robbie Coltrane, ktorý hrá vo filmoch o Harrym Potterovi Hagrida, raz v ktoromsi interview na margo JKR povedal, že napísala Harryho Pottera bez odkazov na výdobytky modernej techniky, a preto ho budú môcť ľudia čítať aj o 20 rokov, a stále im bude pripadať aktuálny. Ibaže, P.C. za výdatnej pomoci svojej devätnásťročnej dcéry nafasovala do tých kníh toľko odkazov na popkultúru, že to nie len že nebude aktuálne už o dva roky (čítala som v angličtine, kde prvý diel vyšiel v roku 2007, a môžem to len potvrdiť), ale naviac je to pre niekoho mimo oblasť príšerne otravné. Našťastie to už nie je nikde v takej koncentrácií, ako v prvom diele. Dávam to za vinu Kirstin. Štvrtý diel, Neskrotená (a tuším aj šiesty, Zvádzaná) je o tieto narážky úplne ochudobnený - scény krásne logicky naväzujú, všetci rozprávajú príjemne normálne, ten amatérizmus zázračne rapídne klesá... Preto sa nemôžem zbaviť pocitu, že napísať to normálne by bolo oveľa lepšie. Ale ako vidíš, veľa ľudí tu si myslí, že ten Kirstinin pohľad knihu ozvláštňuje, a bez neho by to bolo nudné. A čo sa týka podobnosti s Harrym Potterom - ak si prejdeš moje príspevky, nájdeš niekde vo fóre o Twilighte môj názor, prečo ho to tak pripomína.

Ani neviem, prečo som v tej sérií pokračovala. Druhý diel prináša niečo ako detektívnu zápletku - v okolí Školy noci niekto vraždí ľudí tak, že im vysaje krv. Neoriginálne, ale v konečnom dôsledku je to len prvok na odštartovanie hlavného príbehu. Dej je usporiadanejší, odohrá sa niekoľko výborných a nečakaných zvratov, a začne tá zmienená hlavná dejová línia série, byť asi v štvrtej pätine. Označená je skôr len taký prológ, a tak ju aj beriem, pretože ako samostatné dielo by bola dosť mizerným kúskom. Ďalšie diely sú na tom už oveľa lepšie - ale ak máš problémy s prekúsaním sa touto, nemusíš ich ani skúšať, budeš si pri niektorých pasážach - ktoré na 100% písala Kirstin - trhať vlasy.

Samozrejme nemám predsudky ku tým, ktorým sa kniha nekriticky páčila, našli by sme X mojich obľúbených vecí, ktoré by sa nepáčili vám azn

...a také poznámky, ako nikdy nepísať, mám ja mimochodom urobené z Eldesta... prakticky som si spoznámkovala všetky pasáže, pri ktorých som mala pocit, že moje oči začnú každú chvíľu krvácať... grumpy A pritom Eragona a spol. ako YA fantasy začiatočníkom doporučujem - ide mi len o tú techniku, ktorá mi je hrozne proti srsti.
« Poslední změna: 20. Leden 2010, 17:30:00 od Luu » Zaznamenáno

Little Ramblings

Citace:  8. augusta 2010, 15:34:43 : edvordo -> Luu
Luu, the assassin of admins. laugh
Nala
3. ročník
*

122.35 lún

View Inventory
Send Money to Nala

Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 25. Leden 2010, 18:33:33 »

:azn:Mě se hrozně líbí napénaví knížky je to dobrýý!!** cool
Zaznamenáno
NiccaH.
3. ročník
*

112.00 lún

View Inventory
Send Money to NiccaH.

Zobrazit profil WWW Email
« Odpověď #17 kdy: 25. Leden 2010, 18:36:19 »

Luu: myslím, že jsi to napsala naprosto přesně. Jinak teď se prokousávám zbytkem a asi si půjčím další díly, abych věděla, jestli se teda PC zlepšila nebo ne smiley
Zaznamenáno
rosemari
4. ročník
*

137.66 lún

View Inventory
Send Money to rosemari

577282611
Zobrazit profil Email
« Odpověď #18 kdy: 25. Leden 2010, 21:11:39 »

je to úžasná kniha a její nápady plus dcery jsou hrozne dobre... angel laugh
Zaznamenáno

já můžu umřít, ale moje láska zůstane tady...
já můžu umřít, ale moje duše zůstane navždy...
já můžu umřít, ale moji blízcí na mě nezapomenou...
Miki
4. ročník
*

28.11 lún

View Inventory
Send Money to Miki

Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 30. Leden 2010, 18:47:54 »

hodně tam používají přirování k různým hercům a herečkám ( co je znají dnešní děcka) k reality show apod.. smiley prostě člověk, který neni v jejím věku tak mu to ten děj zbytečně narušuje smiley
Souhlasím s tebou a je mi 16. Asi záleží jestli člověku jde o děj a nebo jestli nutně potřebuje NĚCO, aby ho ta kniha bavila
Zaznamenáno
Weedle Samčí Blubertoners
3. ročník
*

Pohlaví: Mužské
1.92 lún

View Inventory
Send Money to Weedle Samčí Blubertoners

Zobrazit profil Email
« Odpověď #20 kdy: 01. Únor 2010, 12:30:00 »

mam ju celkom rad  azn azn
Zaznamenáno
Eywa242
3. ročník
*

103.01 lún

View Inventory
Send Money to Eywa242

Zobrazit profil Email
« Odpověď #21 kdy: 01. Únor 2010, 12:37:12 »

Ono čo sa toho vkusu týka... možno nejde ani tak o ten vkus... ľudia najčastejšie hovoria, že čítajú pre to "že chcú uniknúť z tohto...

Úplne súhlasím. Podľa mňa niektoré časti Označenej totálne doriadila "výpomoc" autorkynej dcéry. Napríklad ten opis levanduľového poľa ,ako je uvedené na konci knihy,osekala tak,že z neho ostalo len to,že pole je fialové. Ďalej ma štvalo,aké neuveriteľne úžasné schopnosti prišli k hlavnej hrdinke...viem,že väčšina kníh je tak písaných ale fakt ten jas nešiel trochu zmierniť? Ja som vyrastala na Pánovi Prsteňov,takže si potrpím na kvalitu opisov,ktoré mi v knihe chýbali.

Ďakujem za súhlas, ale tú citáciu ti musím zmazať, je príliš dlhá... ^^ // Luu
« Poslední změna: 04. Únor 2010, 23:22:51 od Luu » Zaznamenáno

I prefer to be unhappy with you
Rather than being depressed without you
nocna upirka
4. ročník
*

8.98 lún

View Inventory
Send Money to nocna upirka

Zobrazit profil Email
« Odpověď #22 kdy: 09. Únor 2010, 22:16:27 »

aj podla mna tam bolo poznat ten vpliv dceri........ale zasa si nemyslim ze boli nepotrebne lebo ako bolo spomenute bolo by to suche a dej sa sice mohol upriamovat na mladu tinedzerku , no vyznievalo by to ako od 30-40 rocnej zeny
Zaznamenáno
bafka
3. ročník
*

101.85 lún

View Inventory
Send Money to bafka

Zobrazit profil Email
« Odpověď #23 kdy: 10. Únor 2010, 12:35:56 »

Ahoj můžu říct že PC je užasná spisovatelka první díl sem hltala bez dechu,nemohla sem se od knihy odtrhnout . azn a to už něco pamatuju,nejsem žádná puberťačka.a co se týče mluvení puberťaků sem se docela pobavila.už se těším na další díl

Zaznamenáno
Nala
3. ročník
*

122.35 lún

View Inventory
Send Money to Nala

Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 14. Únor 2010, 16:28:44 »

Řekla bych že náký autorky třeba který neznáme ... náký autorky mají dobré knížky ale vo to přece nejde néé!!
Zaznamenáno
Veronika Dieova
4. ročník
*

154.51 lún

View Inventory
Send Money to Veronika Dieova

Zobrazit profil Email
« Odpověď #25 kdy: 14. Únor 2010, 16:54:18 »

Mne sa uprimne pacilo ako to napisali ... myslim ze to od nikial neodkopirovali .... su uzasne ....
Zaznamenáno

som -->EXOT<--
kto je z martina ?? ... napiste mi ... pllls
duky325
4. ročník
*

789.16 lún

View Inventory
Send Money to duky325

Zobrazit profil WWW
« Odpověď #26 kdy: 15. Únor 2010, 10:01:08 »

keby to nenapisali moj zivot by nemal zmysel  cry

Zaznamenáno

Osud je iba taký, aký si ho spravíme
Lelusha
4. ročník
*

257.87 lún

View Inventory
Send Money to Lelusha

605177185
Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 26. Únor 2010, 23:44:14 »

Mne osobne sa tá kniha páči :D aj ten začiatok ako sa predstavuju proste pecka! Podla mna tej knihe len pridalo že to Kristi pomenila :D heheh
Zaznamenáno
janinka.sobotkova
3. ročník
*

12.94 lún

View Inventory
Send Money to janinka.sobotkova

Zobrazit profil Email
« Odpověď #28 kdy: 28. Únor 2010, 21:44:43 »

hodně tam používají přirování k různým hercům a herečkám ( co je znají dnešní děcka) k reality show apod.. smiley prostě člověk, který neni v jejím věku tak mu to ten děj zbytečně narušuje smiley
Musím souhlasit, pomalu jsem protáčela oči, když jsem četla, kdo všechno jsou upíři. Tyto pasáže se mi nijak moc nezamlouvaly.
Zaznamenáno
Menumn Mcgoogle
4. ročník
*

716.67 lún

View Inventory
Send Money to Menumn Mcgoogle

Fantasy! Vampires sein super!

Zobrazit profil Email
« Odpověď #29 kdy: 07. Březen 2010, 18:29:22 »

Druhý diel tu už máme skoro 2 dni a necelých 6 hodín, čo je dobré znamenie, že sa máme na čo tešiť. Môžeme sa tešiť hlavne na nové postavy v druhom diely a hlavne na pokračovanie prvej knihy, ktorú PC CAST spolu s jej dcérou napísala! Dúfam, že do tejto časti jej moc dcéra do obashu diela nezabŕdala, no určite píšem opačný vývin toho, že jej tam určite povolila zasahovať a určite jej pomáhala aj s ďalším dielom. Dúfajme, že tento diel bude lepší, napínajvejší a ako ho len vy chcete ho mať naplánovaný, nech sa stane! Teším sa naňho a gratulujem PC CAST, že je celkom dobrá spisovateľka Fantasy kníh o Upíroch!  azn
Zaznamenáno

!mcgoogle! Teraz v úplne novom nasadení! smiley
Teším sa s vami (že vzniklo takéto skvelé FÓRUM!!!) a veľmi ma to tu baví a páči sa mi tu, že vám smiem pomôcť, poradiť a hlavne byť tu s vami!
Stran: 1 [2] 3 4 ... 11   Nahoru
  Tisk  

Skočit na:  

Black Light SMF by Runic © 2009
Template edited by edvordo © 2009 - 2012