Našla som na niektorej z anglických fanstránok pár rozhovorov s autorkami, tak som si povedala, že vám tie zaujímavejšie preložím, tu je prvý z nich

Teda ak si chcete skrátiť čakanie na Označenú, môžete sa zatiaľ dozvedieť niečo o autorkách, ich systéme práce a niekoľko drobností z pozadia ich upýrskeho sveta

(Neskôr, keď vznikne kategória o autoroch, by som bola povďačná, keby to tam admini presunuli, ďakujem

)
19/11/2009 – The Author Hourhttp://theauthorhour.com/p-c-Castová/Veľmi, veľmi ľahké spoilery - nič čo by ste nevyčítali z anotáciíMatthew Peterson: Ahoj a vitajte v The Authour Hour: Vašom sprievodcovi fantastikou, ktorý môžete nájsť na
www.TheAuthorHour.com. Víta vás Matthew Peterson. Minulý týždeň som vyspovedal Anne Riceovú, Ursulu K. Le Guinovú, Briana Herberta, Kevina J. Andersona a Orsona Scott Carda. Tento týždeň tu máme diel s upírskou tematikou s P. C. Castovou a Kristin Castovou, Charlaine Harrisovou, Laurell K. Hamiltonovou a L. J. Smithovou. Pohodlne sa usaďte a vychutnajte si náš rozhovor o The Vampire Diaries (Upírskych denníkoch), House of Night (Škole noci), Anita Blake: Vampire Hunter (Anite Blake – Lovkyni upírov), and Sookie Stackhousovej, hlavnej postave seriálu True Blood vysielanom na HBO. Dnes tu máme P. C. Castovú a Kirstin Castovú, autorky upírskeho bestselleru pre mládež číslo jedna, Škola noci. P. C. už možno poznáte vďaka jej sériám Goddess Summoning a Partholon, ktoré boli ocenené prestížnymi cenami Prism, Holt Medallion, Daphne du Maurier, Booksellers' Best a Laurel Wreath Award. Dámy, ďakujem za spoločnosť v dnešnom programe.
Kirstin Castová: Ahoj! Ďakujeme za pozvanie.
P. C. Castová: Hej.
Matthew Peterson: Ste tím zložený z matky a dcéry. Koho bolo to rozhodnutie začať písať v dvojici?
P. C. Castová: Ako si povedal, napísala som už niekoľko sérií pre dospelých čitateľov. Túto myšlienku o knihách ,,upýr končí školu“ mi podsunula moja agentka. Nemyslela som si, že by som mala mať s písaním nejaké problémy, lebo v tom čase som už mala za sebou desať rokov učenia na strednej škole. Ale keď som si potom sadla a začala s prvými troma kapitolami....
Kristin Castová: Uvedomila si, že je totálne mimo.
P. C. Castová: [smiech] Nebola som až TAK VEĽMI mimo. Uvedomila som si, ten teeneger zo sedemdesiatych v mojom vnútri začína vychádzať na povrch.
Kristin Castová: Desivé, veľmi desivé.
Matthew Peterson: [smiech] Uh, ou.
P. C. Castová: Bolo to veľmi desivé. Takže som sa rozhodla zavolať Kirstin. A potom som si ju volala a pýtala sa jej na každú malú drobnosť až som sa rozhodla, ,,Vieš čo? Bolo by jednoduchšie ak by sme to písali spolu,“ a tak som písala a ona si to potom prešla a zaistila to, že som neznela ako autorka príliš staro.
Matthew Peterson: Jasné. Koľko si mala na začiatku toho všetkého rokov, Kirstin?
Kristin Castová: Devätnásť.
Matthew Peterson: Devetnásť.
P. C. Castová: Hej, mala si devätnásť. [smiech]
Matthew Peterson: [smiech] Musela si byť nadšená, keď ti mama povedala ,,Hej, nechce sa ti so mnou napísať knihu?“
Kristin Castová: Samozrejme, pretože v mojej devätnásťročnej hlave som verila, že to bude moja cesta ku sláve.
P. C. Castová: [smiech]
Kristin Castová: Takže áno, bola som veľmi nadšená. Byť so všetkými tými slávnymi ľuďmi, bude to fantastické.
P. C. Castová: A potom zistila, že sláva nie je až taká vzrušujúca, ako si myslíte, keď máte devätnásť.
Matthew Peterson: [smiech] Niekedy je to veľmi samotárka skúsenosť.
P. C. Castová: Hej, je to lepšie, lebo sme v tom spolu. Aj tak máme tú časť rady.
Kristin Castová: Hej.
Matthew Peterson: P. C., viem, že si slúžila v United State Air Force a samozrejme tiež vyučovala angličtinu. Ovplyvnilo to nejako tvoje písanie?
P. C. Castová: Ach, samozrejme. Všetko z mojej minulosti má neustále vplyv na moje písanie. Hej, Air Force, vstúpila som do Air Force, keď som mala 18, skutočne v období, kedy som dospievala. Myslím, že mi ten zmysel pre disciplínu stále pomáha, vieš, spisovatelia sú veľké váhavky.
Kristin Castová: Súhlas!
Kristin Castová: Áno, sme!
P. C. Castová: Kirstin dnes prespáva u mňa doma, práve dokončuje príbeh pre Harper Teen.
Kristin Castová: Pretože doma nemôžem písať, lebo vždy skončím pri upratovaní a tak.
Matthew Peterson: Ale nie. [smiech]
P. C. Castová: No moja vojenská minulosť mi veľmi pomáha, a potom som samozrejme prestala po pätnásť rokoch s učením, skončila som minulý november, a to malo na moje knihy pre mladých veľký dopad.
Matthew Peterson: Čo je najlepšia vec na tom písať spolu?
P. C. Castová: No, čo sa týka mňa, napíšem a robím celý prvotný náčrt a potom ho pošlem Kirstin. Vďaka tomu sa môžem skutočne venovať písaniu, zamerať sa na príbeh a vývoj postáv a dať na stránku čokoľvek chcem, pretože viem, že Kirstin to ustráži. Viem, že jej to môžem poslať a ak som poplietla nejaké teenegerské slová alebo ak miestami zniem príliš dospelo, Kirstin to objaví a vyčistí.
Matthew Peterson: Ach, dobre. Tak teraz Kristin, čo je najhoršia vec na tom písať spolu? [smiech]
Kristin Castová: [smiech] Myslí si, že má vždy pravdu.
P. C. Castová: Aj tak u skoro vždy mám. [smiech]
Kristin Castová: V skutočnosti nemá. [smiech] Každopádne, má to dobrú aj zlú stránku, pretože jedna z najlepších vecí na našom spoločnom písaní je, že som jej už toľkokrát dokázala, že pravdu nemá, že moje názory viac-menej berie na vedomie.
P. C. Castová: Dokonca som už raz musela povedať [vzdych] “Dobre Kirstin, mala si pravdu.”
Kristin Castová: Viac než raz!
Matthew Peterson: Aké zábavné! P. C., ty si teda bola teenegrom v sedemdesiatych rokoch?
P. C. Castová: Áno.
Matthew Peterson: Potrebuješ jedného z týchto mladých nafúkancov, aby si sa udržala v obraze. [smiech]
Kristin Castová: [smiech]
P. C. Castová: [smiech] Nepochybne. Ale za tých pätnásť rokov učenia som ich mala som ich stovky a stovky.
Matthew Peterson: Hej. Nuž, poďme sa trochu porozprávať o Škole noci. Kirstin, môžeš nám v krátkosti povedať, o čom táto séria je?
Kristin Castová: No, je o tom, že ste na strednej škole, ste upýr, vysávate ľuďom krv a ste spriaznení s rôznymi živlami. Viac než o tom nadprirodzenom je to o, no veď viete, o tej úzkosti pri štúdiu na strednej a zachraňovaní sveta.
Matthew Peterson: Och, tak trochu...
Kristin Castová: Tak trochu doplnenej.
Matthew Peterson: Tak trochu doplnenej. Upýri sú normálna súčasť života, nie? Nie sú nejakým tajomstvom alebo tak podobne. Všetci o nich vedia, správne?
P. C. Castová: Hej. Všetci o nich vedia. Napriek tomu sa do nášho nadprirodzeného sveta veľmi nezapájajú. Excelujú v umení, lebo sú talentovaní a krásni, a preto na nich ľudia žiarlia.
Matthew Peterson: Och, fajn.
P. C. Castová: Takže je to také znepokojujúce spojenectvo, a je zábava s ním v príbehu pracovať.
Matthew Peterson: A ako spolu upýri a ľudia vychádzajú? Vidle a kolíky? Boja sa ľudia upýrov, alebo majú upýri spôsob, ako piť krv bez nejakého efektu na ľudí?
P. C. Castová: No, tu v Oklahome by sa nejaké vidle a tak podobne našli.
Matthew Peterson: [smiech]
P. C. Castová: [smiech] Školy noci sa nachádzajú po celom svete a upýri, teda väčšina upýrov, majú vysoké etické štandardy. Pijú ľudskú krv a môžu sa do človeka otlačiť, vtedy sa človek a upýr stanú druhmi.
Kristin Castová: Nepobehujú okolo a len tak nezabíjajú ľudí.
P. C. Castová: Nie, nepobehujú okolo a len tak nezabíjajú ľudí, aj keď niekoľko takýchto surovcov by sa našlo.
Kristin Castová: Hej.
P. C. Castová: Samozrejme, je to o strachu z neznáma.
Matthew Peterson: Hej.
P. C. Castová: Strach z niečoho známeho je odlišný. A pretože upýri sa pred ľuďmi izolovali vo svojich hniezdočkách úspechu, vo Školách noci, len to prispelo do strachu, ktorí ľudia mali pred niečim odlišným a oveľa viac mocným, takže pridajte nádych nadprirodzena a všetko sa dopletie..
Matthew Peterson: Román je pre mladých čitateľov, čím chcem povedať, že vaša hlavná postava je šestnásťročná Zoey Redbirdová.
P. C. Castová: Hej, je označená na začiatku... na začiatku Označenej... [smiech]
Kristin Castová: No... [smiech]
P. C. Castová: ...vlastne celkom zhodou okolností. Je to taká psychologická zmena, ktorá sa stáva niektorým teenegerom. Moderná veda nevie, prečo. Vedia, ako ku tomu dochádza, ale nevedia, prečo len pri niektorých deťoch. Tiež nasleduje proces, ktorý sa udeje tak o štyri roky neskôr, keď telo buď premenu akceptuje a metamorfuje sa alebo vyvinie sa do v podstate vyššej bytosti, upýra, alebo telo premenu odmietne - veľa ich odmietne - a človek príšerne zomrie.
Matthew Peterson: Och, nie je to veľmi veselé.
Kristin Castová: Veľmi smutné.
Matthew Peterson: Ohľadom tohto označovania, už som sa stretol s hromadou rozdielnych spôsobov, ako sa ľudia stanú upírmi, a zvyčajne ide o uhryznutie a pitie krvi zo samotného upíra, ale vo vašom univerze vznikajú upýri skutočne inak.
P. C. Castová: Je to založené na biológií.
Kristin Castová: Viac to pripomína evolúciu.
P. C. Castová: Hej. A je to tak pretože môj otec je biológ.
Matthew Peterson: Och! Výborne.
P. C. Castová: No, my dvaja sme si sadli a rozprávali sa o odpadovej DNA a fyziologickej odozve a evolúcií a premene, a rozhodli sme sa založiť tú zmenu na evolúcií, a to je tiež dôvod, prečo je všetká mágia v Škole noci založená na zemskej mágií. Nie je to ako mágia v Harrym Potterovi, lebo ako viete, síce milujeme Harryho Pottera, ale nemôžete len tak niekoho premeniť na myš.
Matthew Peterson: Hej.
P. C. Castová: Je to viac vec šamanstva.
Matthew Peterson: Som veľký fanúšik magických síl a tak podobne. Aké sú vaše obľúbené schopnosti, ktoré upýri majú?
P. C. Castová: Milujem spriaznenosť so živlami. Zoey je jediné mláďa, ktoré kedy bolo spriaznené so všetkými piatimi živlami. Má ale skupinku priateľov, z ktorých každý je spriaznený s jedným živlom, napríklad jeden so vzduchom, iný so zemou, a každý môže svoj živel ovládať. Samozrejme to aj niečo stojí. V mojom svete - v našom svete – tiež nedostanete magické sily a tieto dary bez toho, že by ste za ne nemuseli platiť.
Kristin Castová: A nie každý niečo má.
P. C. Castová: Správne, nie každý ich má.
Matthew Peterson: Och, to by bola katastrofa. [smiech]
Matthew Peterson: Chodíte do tejto školy pre ľudí, ktorí sú upýri, a je to tam ,,Hej, som len normálny upýr.“
P. C. Castová: [smiech] Ale všetci majú veľmi pekné vlasy.
Matthew Peterson: Ach! Fajn.
Kristin Castová: Áno.
P. C. Castová: Obyčajne sú tiež veľmi pekní, pretože, ako povedal môj otec, ,,Vďaka evolúcií vieme, že ak si dravec, a chceš prilákať korisť, musíš si nájsť spôsob, ako budeš vyzerať. Takže ak si upýr, budeš viac príťažlivý.
Kristin Castová: Presne, pretože naša spoločnosť má rada pekných ľudí.
P. C. Castová: Hej!
Matthew Peterson: Hej, hej, máte pravdu.
P. C. Castová: A je matriarchálna, takže dievčatá sú veľmi, veľmi pekné.
Kristin Castová: Áno.
Matthew Peterson: Ach. Dobre. Čítal som rôzne úryvky z vašich kníh, a vaša hlavná hrdinka má chlapcov. [smiech] Môže mať jedného, môže mať dvoch, môže mať troch naraz.
P. C. Castová: Môže!
Matthew Peterson: Myslím, že je to pre upýrov normálne, to ,,Vieš, som pekná, môžem u chlapcov zabodovať.“
P. C. Castová: To si si vybojovala ty Kirstin. Do toho.
Kristin Castová: No, v matriarchálnej spoločnosti to nie je nič nezvyklé, aby mala žena viac než jedného spoločníka. Napriek tomu má každý inú rolu, napríklad ochranca a všetky tie veci okolo, ale čo sa týka sveta teenegerov, myslím si, že je to pre dievča viac než zdravé chodiť s viac než jednou osobou... naraz. [smiech]
P. C. Castová: [smiech] Uh, ou, buď opatrná.
Matthew Peterson: [smiech] Vieš, ja súhlasím, že je dobré chodiť s viac než jedným človekom, obzvlášť v mladosti, pretože sa tak veľa naučíš...
Kristin Castová: Presne!
P. C. Castová: Nemáme rady tú celú ideológiu o šestnásť a sedemnásťročnej Zoey, ako stretne chlapca, ktorého bude milovať po zvyšok svojho života! Ale choďte, veď sa ešte nemôže rozhodnúť.
Matthew Peterson: Viem. [smiech]
P. C. Castová: Chcem tým povedať, že by sa mala s chlapcami schádzať a hromadu ich odmietať.
Matthew Peterson: Hej. Úplne súhlasím. Myslím, že je dobré vedieť, o čo vlastne ide. Namiesto toho mať len jedného priateľa.
P. C. Castová: Hej.
Matthew Peterson: Takže posledná kniha, Tempted (Zvádzaná). Povedz nám niečo o poslednej knihe, Kirstin.
Kristin Castová: Tak teda, posledná kniha je vyrozprávaná z hľadiska viacerých postáv. Nie je to iba Zoey... dostanete uhol pohľadu od Stevie Rae a Heatha a Starka a samozrejme Zoey a Aphrodite a tiež tajomnej postavy. Hej, je to trochu odlišné. Urobili sme to hlavne pre to, aby sme tak trochu odštartovali spin off sériu o červených upýroch, ale robí to knihu fakt super. Zistíte veľa o ostatných postavách, hlavne o Aphrodite. Viete, plakala som, tri krát, niekedy od šťastia, niekedy od smútku.
P. C. Castová: Hej, rozplakala som ju pri tej knihe tri krát. Milujem to.
Matthew Peterson: Oh.
Kristin Castová: Oh. [smiech]
Matthew Peterson: Rozplakala si svoju dcéru. [smiech]
Matthew Peterson: Vaše knihy sú veľmi úspešné - teda tým chcem povedať, že Prenasledovaná vyšla len tento rok, a už je v USA Today a Wall Street Journal bestsellerom číslo jedna. Takže som nadšený, že pracujete na spin off sérií, alebo to aspoň máte na pláne.
P. C. Castová: Hej, rozhodli sme sa tak už pár kníh dozadu. Na tú myšlienku sme prišli vo Vyvolenej. Hej, je to vzrušujúce. Skutočne sa dokážem ponoriť aj do ostatných postáv. Fanúšikovia to budú milovať. Máme mnoho veľkých fanúšikov Stevie Rae, a takto spoznáte postavu zo stránky, ktorú by ste zo Zoeyinho pohľadu neuvideli. Stále však budeme pokračovať aj z pohľadu Zoey.
Matthew Peterson: Hej. No, bolo to úžasné. Dámy, veľmi vám ďakujem. Hovoril som s P. C. Castovou a Kirstin Castovou, autorkami najpredávanejšej série New York Times, Školy noci. Ďakujem dámy, že ste nás dnes poctili svojou prítomnosťou.
Kristin Castová: Vďaka.
P. C. Castová: Ďakujem. Bolo to super.
Matthew Peterson: Nezabudnite - navštívte
www.TheAuthorHour.com a mrknite na bonusové otázky, ktoré neboli naživo odvysielané. Neodchádzajte, stále vás čaká Charlaine Harrisová, Laurell K Hamiltonová a L. J. Smithová.
Bonusové otázky, ktoré neboli odvysielané
Matthew Peterson: Dovoľte mi spýtať sa bonusovú otázku.
P. C. Castová: Dobre.
Matthew Peterson: Fajn, spýtam sa ťa osobnú otázku, tak trochu vtipnú. Kirstin, čo na svojej mame miluješ najviac?
Kristin Castová: Och.
P. C. Castová: Och nie! [smiech]
Kristin Castová: [smiech] Milujem, že je to nezávislá žena a tiež ma naučila jednou takou byť, a to je veľmi dôležité.
P. C. Castová: Ach, to je milé.
Kristin Castová: Oh, nemáš za čo.
Matthew Peterson: Teraz šanca pre teba, P. C. Čo miluješ na svojej dcére najviac?
P. C. Castová: Najviac. Tak to je ťažké, pretože tu je veľa vecí, ktoré na nej obdivujem a vážim si. Milujem, že je taká svojská. Že ma často prekvapuje, aká žena sa z nej stáva. Páči sa mi a obdivujem ženu, ktorá sa z nej stáva.
Matthew Peterson: Dovoľte mi spýtať sa ešte jednu otázku, veľmi rýchlu. Takže P. C., len v rýchlosti, pracuješ na ďalšej knihe zo série Goddess Summary?
P. C. Castová: Goddess, áno. Kniha z Goddess Summoning série, Goddess of Camelot, vyjde 10. decembra 2010, budúci rok.
Matthew Peterson: Takže budúci rok, dobre dobre.
P. C. Castová: Áno, a tiež pracujem na Burned (Spálená), na siedmej knihe Školy noci.
Matthew Peterson: Na Škole noci, fajn. Tak a teraz vtipná otázka. Ak by ste mohli mať upýrske sily, aké by to boli?
P. C. Castová: Chcela by som spriaznenie so zemou.
Matthew Peterson: So zemou, dobre.
Kristin Castová: Chcela by som všetky.
[všetci sa smejú]
Matthew Peterson: Typické, typické!
Kristin Castová: Chcela by som všetky.
Matthew Peterson: Samozrejme!
* * * * * * * * * *
upíri x upýri: pravopisne by malo nasledovať mäkké i, ibaže v tejto sérií píšu autorky tvrdé, preto každé "upíri" znamená upírov všeobecne, a "upýri" sa odvoláva konkrétne na Školu noci.
Goddess Summoning je séria siedmich kníh o príslušníčke amerických Air Force Christine Canady - CC – ktorej lietadlo havaruje nad oceánom, a ona sa vtelí do 1000 ročnej morskej panny. V bonusových otázkach si Matthew spletie názov z Goddess (bohyňa) Summoning (vyvolávanie, privolávanie) na Goddess Summary (zhrnutie).
Partholon zahŕňa 5 kníh o učiteľke Shannon Parker, ktorá sa náhodou dostane do magického sveta Partholonu, kde ju uctievajú ako bohyňu.
United State Air Force – Vojenské letectvo Spojených štátov
Harper Teen – vydavateľtvo špecializujúce sa na knihy o teenegeroch; vydáva napríklad Meg Cabotovú alebo Upírske denníky
Odpadová DNA – DNA bez alebo s neznámou funkciou (
wiki)
Spin off – neviem, či vôbec na to nejaký slovenský termín je, takže ponechávam v originále (znamená to termín, ktorým sa označuje niečo ako odvodené dielo s rovnakým prostredím alebo postavami, ktoré pojednáva o niečom úplne inom, ako hlavný príbeh, napr. Angel je spin off ku Buffy)